Aikido seminar u Kazahstanu-grad Ust-Kamenogorsk maj 2009

aikido kazahstanOd Novosibirska u Rusiji, do Ust-Kamenogorska u Kazahstanu, putovao sam avionom sa propelerima, ruske proizvodnje, an 24. Let je išao preko Altajskih planina, jednog od ekološki najčistijih i najlepših delova naše planete. Moj domaćin, Leonid (Majstor crnog pojasa 3.Dan u aikidou), dočekao me je sa svojom suprugom u VIP zoni na aerodromu.

Kako smo imali još dva dana do početka Prvog Međunarodnog Aikido Seminara,  njegovim  džipom smo se odmah odvezli u skijaški centar na Alatajskim planinama. Iako je bilo snega, nismo se skijali, već je bio predviđen odmor u planinskom domu, ali tek posle nezaobilazne ruske banje (to je vlažna sauna u kojoj se temperatura podiže loženjem peći na drva).

Tamo nas je docekalo jos nekoliko prijatelja, Volodja sa njegovom ćerkom, umetnički fotograf Viktor, kao i moj domaćin iz Novosibirska, Aleksej, sa svojom suprugom i g. Šerbakov, inače vrhunski stručnjak za manuelnu terapiju.

Oni su u međuvremenu već raspalili roštilj (uglavnom prave roštilj tipa ražnjića, koji se zove šašlik).Posle opuštanja u ruskoj banji, spontano smo vrlo brzo otišli u carstvo snova. Sutradan smo snimali fotografije u prelepoj divljoj prirodi. Na kraju dana vratili smo se u grad. Smestili su me u hotel sa pet zvezdica, pored reke. Sledeceg dana je počeo Prvi Međunarodni aikido seminar u Ust-Kamenogorsku, glavnom gradu Istočno Kazahstanske oblasti.

Otvaranje seminar je bilo zvanicno, na najvisem nivou, uz vojni orkestar, sa zvaničnim predstavnicima vlasti i viđenijim gostima iz Istocno-Kazahstanske oblasti. Svirane su Kazahstanska, Ruska i Srpska himna, voditelji su  vodili program na više jezika. Kasnije je sledio prikaz aikido veština, posle čega je i zvanično otvoren seminar. A onda su se, vec po nekoj rutini nizali, trening za treningom. Tema seminara su bili Osnovni aikido principi i novi Program za polaganje.

Prisustvovali su i učesnici iz drugih gradova u Kazahstanu. Mogu da kažem da je aikido seminar bio veoma interaktivan, jer je bilo i mnogih pitanja. Mnoge sumnje i nedoumice su raspršene, i zadovoljni učesnici aikido seminara su mogli da pristupe polaganju za pojaseve. Zbog visokog kriterijuma za polaganje, kod kandidata je bila ispoljena velika trema, što ipak nije uticalo na kvalitet njihovog prikaza naučenih tehnika.

Ceo seminar je protekao u najboljem redu. Na kraju smo utvrdili dogovor o dugoročnoj budućoj saradnji. Leonid i Aleksej su me ispratili do aerodroma, sa koga sam, prvo odleteo do Moskve, gde sam morao da promenim aerodrom, da bih uhvatio avion za Beograd. Naravno, prilično sam skratio opis ovog putovanja, jer bilo je suviše događaja za tako kratko vreme.

Povezani tekstovi